Projecten

2008 / 2009 VADER

Voor de vierde keer werkt FOTOGROEP Amsterdam aan een gezamenlijk thema. Deze keer laten 8 fotografen hun interpretatie zien van “Vader”. Dit persoonlijke thema is door de fotografen uiteenlopend uitgewerkt. Zo is er een serie te zien waarin bijna abstracte beelden getoond worden van een imaginair vaderland. En een serie zwart-wit landschappen waarover de vader van een fotograaf altijd sprak. Maar ook documentaire series over alleenstaande vaders en tienervaders. En portrettenseries waarin op zoek gegaan wordt naar vaders. Tenslotte is er een serie te zien waarin door middel van gebruiksvoorwerpen een intiem beeld van een vader wordt geschetst. Een grote variatie aan veelal zeer persoonlijk werk. Enerzijds directe en documentaire beelden, anderzijds abstracte en verhalende fotografie. Een gevarieerdheid die FOTOGROEP Amsterdam inmiddels al vele jaren kenmerkt

Bekijk alle series: http://www.photonl.net/fotogroep-amsterdam/vader/

Introductieteksten van de verschillende fotografen:

Ting Ang
Als kind van Chinees-Indonesische ouders is het hebben van een Vaderland voor de fotografe niet iets vanzelfsprekends.Denkend aan haar land van afkomst werkte ze aan twee foto-series. In de eerste drie foto's wordt een imaginair beeld van haar vaderland geconstrueerd. In de tweede serie wordt het gevoel van ontworteling getoond door de aanblik van "'Chinese" benen.


Dina Boonstra
Haar vader Jakob Boonstra overleed in 1990 in Groningen. In het kader van thema Vader ging zij binnen haar familie op onderzoek uit naar gelaats- en karaktertrekken overeenkomstig met die van haar vader. Bezoeken aan ooms, neven en een broer in de Zaanstreek, Zuid-Limburg en Eindhoven leverden behalve 5 portretten ook een schat aan herinneringen en verhalen op.

Elise Dekker
‘Kindertijd bewaart zichzelf in een laatje in je hoofd’. Elise Dekker probeert een beeld te geven van haar vader door middel van het fotograferen van een verzameling dierbare spullen die haar vader bewaart in en rond zijn bureaula. Al deze voorwerpen worden al jarenlang bewaard in het ouderlijk huis en halen herinneringen naar boven die associĆ«ren met een gelukkige kindertijd. Zij laten ook de zorgvuldigheid zien waarmee de generatie van haar vader omging met spullen.


Lennard Duijvestijn
De serie ‘In de Naam Van’ bestaat uit acht beelden die het leven tonen van Rien Duijvestijn. Op de foto’s zien we Antoine Duijvestijn, de vader van de Haarlemse fotograaf, in de rol van zijn vader Rien. De beelden zijn gebaseerd op de research voor een boek van Antoine over het leven van zijn vader. De foto’s nemen de kijker mee naar betekenisvolle plaatsen in het leven van Rien. Van de onschuldige kinderjaren in Kwintsheul tot de laatste periode in Den Haag, waar hij stierf als een verbitterd man.Marco Hillen
Marco Hillen laat het huidige leven van zijn vader Henk Hillen, tachtiger inmiddels, zien door enkele regelmatig terugkerende momenten, in en om het huis, in scene te zetten.


Fokke van Saane
Eenpitters. Fokke van Saane heeft drie alleenstaande vaders gevolgd in hun dagelijks leven als alleenzorgende ouder. Het is een beschouwende doch intieme reportage geworden zonder statements of conclusies.
Huub Severiens
Uit zijn eigen jeugd herinnert hij zich de verhalen van zijn vader over het landschap van midden Drenthe. Over de bossen, de velden en de moestuin. In december 2005 is zijn vader overleden in Hardenberg. Met een serie foto’s van landschappen uit midden Drenthe heeft hij een beeld van de jeugd van zijn vader en van de relatie met zijn vader willen schetsen.Heleen Wiering
Terwijl tienermoeders vaak veel aandacht krijgen blijft de tienervader onzichtbaar. Heleen Wiering besloot om juist hen in beeld te brengen. Het bleek geen makkelijk onderwerp, want zij zijn moeilijk te vinden. Veel vaders hebben geen contact meer met moeder en kind of wilden niet geportretteerd worden. Ook hulpverleners hebben weinig contact met hen. De jongens die hier gefotografeerd zijn, laten zich graag zien met hun kind. Heleen is in haar foto's op zoek gegaan naar het contrast tussen de jeugd en verantwoordelijkheid die zij uitstralen.


Bekijk alle series: http://www.photonl.net/fotogroepvader/